Ніжинський професійний ліцей побуту та сервісу Субота, 20.04.2024, 10:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Додаткове меню

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 66

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Грудень » 27 » Виховна година «Жив і боровся для України й за Україну» .
16:21
Виховна година «Жив і боровся для України й за Україну» .

У цьому році в Україні відзначили 80-річчя від дня народження В'ячеслава Чорновола.

В’ячеслав Чорновіл, у першу чергу, був державним, політичним та громадським діячем, який боровся за свою справу, народний депутат України першого - третього скликань, один з лідерів українського правозахисного руху, багаторічний лідер Народного Руху України, Герой України. Це радянський дисидент і яскравий журналіст, статті якого довгий час забороняли. Це людина, яка завжди боролася за правду – і тоді, коли виступав проти арештів української інтелігенції на прем’єрі фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків», і тоді, коли відмовлявся свідчити проти своїх друзів, і коли написав книгу «Лихо з розуму», і кожен день свого життя він ставав на бік правди.

У Ніжинському професійному ліцеї побуту та сервісу викладач історії України  Скрипець О. І. провела виховну годину «Жив і боровся для України й за Україну» .

Учні познайомилися з життям та діяльністю В’ячеслава Чорновола. Деякі учні вперше почули про цього видатного українця, про утиски, переслідування, тюрми та табори, яких зазнав В. Чорновіл за свій патріотизм та любов до України, дізналися про його політичну діяльність, зокрема, у 1991 році він був кандидатом у президенти України, однак у політичній боротьбі посів друге місце. Коли його запитали, як він ставиться до свого програшу на виборах, то отримали відповідь: «Програв не я. Програла Україна». У грудні цього року йому виповнилося б 80 років.

 

Пропонуємо Вам підбірку 11 фактів з біографії В’ячеслава Максимовича, яку зробив Український інститут національної пам’яті.

Факт 1. Під час випускного вечора в університеті пішов на Володимирську гірку і дав клятву, що все життя буде боротися за Україну.

Факт 2. У 1963-1964 роках брав участь у будівництві Київської ГЕС.

Після першого ув’язнення, працював спостерігачем метеостанції, землекопом археологічної експедиції, вагарем на станції Скнилів тощо. Після останнього – кочегаром у Львові.

Факт 3. Був тричі одружений. У 1960-му уклав шлюб з Іриною Бруневець, від якої має сина Андрія. Відносини припинились наприкінці 1962-го. З червня 1963-го зав’язав стосунки з Оленою Антонів, від якої має сина Тараса.

Остання дружина – Атена Пашко.

Факт 4. У 1966-му В’ячеслав Чорновіл відмовився свідчити у справі проти своїх друзів – братів Горинів, Мирослави Зваричевської і Михайла Осадчого. Навіть попри те, що на той час вони визнали провину і потреби уникати свідчень вже не було. За що був притягнутий до суду і отримав свій перший вирок.

У 1972-му витримав 83 допити, але й надалі ніколи не свідчив проти друзів.

Факт 5. Другу (1967р.) і третю (1972р.) кримінальні справи проти В’ячеслава Чорновола порушив прокурор Львівської області Борис Антоненко (1912-2010рр.). Свою посаду прокурор обіймав протягом 20 років.

Антоненко написав низку книжок про своє прокурорське минуле, боротьбу зі злочинністю і «українськими буржуазними націоналістами».

У 2003-му прокурору призначена пенсія згідно із Законом України «За заслуги перед Україною». В червні 2006-му Антоненку оголосив подяку Генеральний прокурор України Олександр Медведько. А в 2007-му йому присвоєно звання «Почесний працівник прокуратури України».

Факт 6. «Працював він самовіддано і справді багато, – згадувала дружина Атена Пашко. – Вставав, бувало, о 5 годині ранку, писав, потім – на роботу, лягав пізно. Знаєте, є люди, котрі можуть вам відмовити, сказавши, що не мають вільного часу чи знайти якісь інші відмовки. До таких В’ячеслав Максимович не належав, позаяк не вмів кривити душею. Він завжди давав пораду, настанову людям, які до нього звертались і, особливо, якщо це стосувалося української справи».

Факт 7. Від КГБ отримав прізвисько «Нєугомонний».

Із спогадів вірменського дисидента та політв’язня Паруйра Айрякіна: «Він був наче напханий енергією, він навіть у зоні бігав, займався спортом. Багато читав, писав, покладену норму – ми шили рукавиці – виконував не за вісім годин, а за три години – решту часу він був зайнятий сам собою».

Факт 8. Переказують, як один із слідчих спересердя запитав В’ячеслава Чорновола: «Ну добре, от уявімо, є ваша незалежна Україна. І ким ви там себе бачите?». І почув у відповідь: «Як ким? Редактором опозиційної газети».

Факт 9. На президентських виборах 1 грудня 1991-го за В’ячеслава Чорновола віддали голоси 7.420.727 українців (23,27%). Він зайняв друге місце слідом за Леонідом Кравчуком.

Факт 10. Після обрання Гетьманом українського козацтва, на Великій раді 21 червня 1992-го в Переяславі-Хмельницькому проголосив зречення присяги на вірність московському цареві, даної на Переяславській раді в 1654-му.

Факт 11. В’ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем за нез’ясованих обставин. Багато хто вважає це політичним убивством напередодні майбутніх президентських виборів. Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша припускав, що Чорновола після аварії добили кількома ударами кастета.

Похорони В’ячеслава Чорновола в Києві зібрали до 200 тис. людей.

Переглядів: 1282 | Додав: nplps | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz